ivar ikea hack
DIY's

IKEA hack: IVAR webbing DIY

Oooh wat vond ik deze DIY spannend. Ik heb heel wat geschilderd, geklust en veranderd in huis maar dit vond ik wel een risicootje. Het IVAR kastje van IKEA heb ik al jaren in huis. Ik heb ze destijds wel eens geschilderd, maar na een poosje wilde ik toch weer een onbehandelde. Dus verkocht ik de geschilderde (ben je echt zo kwijt) en kocht ik weer een nieuwe. Deze heeft een poosje onbehandeld in huis gestaan. Simpelweg omdat ik niet precies wist wat ik ermee wilde en licht hout een trend is. Toen IKEA webbing deurtjes uitbracht voor de IVAR, twijfelde ik geen moment en bestelde ik ze. Echter, helaas bleken deze alleen geschikt voor de stellingkast en niet voor de ‘normale’ kast. Het paste dus helaas niet en dit kon ook niet makkelijk aangepast worden. Daarna heb ik het kastje weer een hele poos gewoon blanco gelaten. Toch kon ik het niet laten om af en toe wat inspiratie op te doen op Pinterest. Elke keer wanneer ik een kastje met webbing voorbij zag komen werd ik enthousiast. Maar ik was ergens ook bang om het kastje te verprutsen. Gezien het kastje relatief niet heel duur is, besloot ik het risico te nemen. En gelukkig heeft het uitgepakt zoals ik hoopte! Dit scheelt weer een nieuwe kast kopen. Voorlopig dan, hihi.

Benodigdheden

 • IVAR kastje (wij hebben 80x30x83cm, maar het kan natuurlijk ook prima met de diepere variant van 50cm)
 • Webbing naar keuze
 • Lakverf (ik gebruikte Sigma S2U Nova Satin wit)
 • Meetlint, liniaal of waterpas
 • Potlood
 • Decoupeerzaag of cirkelzaag
 • Schuurpapier en eventueel een vijl
 • Nietpistool
 • Schaar / snijmesje 
 • Meubelpootjes naar smaak (ik kocht de Inspirations meubelpoot vierkant wit Ø 25 mm x 20 cm)
 • Schroeven met cilinderkop (4.0 x 16mm)
 • Accuboor- / schroefmachine

Creatief materialen verzamelen

Witte lak heb ik eigenlijk standaard in huis, dus dat hoefde ik voor deze DIY niet speciaal aan te schaffen. Maar aangezien de winkels voorlopig dicht zijn, moest ik voor de overige materialen online kijken. Zo kwam ik tijdens mijn zoektocht naast webbing op de website van Rotan Blees terecht. Zij hadden precies wat ik zocht en het was ook betaalbaar. Meestal wordt webbing per meter verkocht, dus ik koos voor twee keer 45x100cm zodat ik voldoende marge zou hebben. Beter teveel dan te weinig! Een decoupeerzaag had mijn vader liggen en de overige materialen had ik al in huis of kon ik lenen. Omdat ik de kast iets meer allure wilde geven, koos ik ook voor slanke hoge pootjes. Ik had natuurlijk niet de mogelijkheid ze in de winkel te bekijken, dus deze kocht ik online bij de bouwmarkt op de gok.

Stappenplan

 1. Ik begon met het lakken van het kastje. Ik bracht 2-3 lagen verf aan. De deurtjes hoeven niet volledig gelakt te worden, want het middelste gedeelte zaag je er toch uit.
 2. Schroef de deurtjes los van het kastje. 
 3. Bedenk welke marge je wilt hanteren (hoeveel ruimte je wilt overhouden om de webbing heen). Ik koos zelf voor 5 cm. Dit wilde ik overal gelijk houden, dus denk eraan dat je bij de ‘binnenkant’ van de deurtjes een iets kleinere afmeting hanteert vanwege de inkeping. Vervolgens teken je dit met een meetlint (of iets wat bij prettig vindt) af. Zet eerst stipjes in de hoeken en verbindt vervolgens de stipjes met elkaar.
 4. Boor op alle hoekjes (stipjes) een gat, zodat de decoupeerzaag er doorheen past. Vervolgens zaag je voorzichtig langs de lijnen de binnenkant van de deurtjes eruit. Let op: wanneer je zaagt, duw dan niet te hard naar voren maar wel stevig op het hout (een tip van mijn vader).
 5. De randen van het hout kunnen iets zijn gaan splinteren door het zagen. Ook kan de binnenkant wat bobbelig zijn. Dit kun je eventueel nog een beetje bijschuren of -vijlen. Mochten er echt stukjes hout uit zijn, kun je dit eventueel een beetje opvullen met plamuur. Dit schuur je vervolgens weer op totdat het glad is. Helemaal perfect is en blijft lastig.
 6. Schilder nu de deurtjes bij. De binnenkant is door het zagen natuurlijk nog niet voorzien van een laagje verf. Eventuele beschadigingen door het zagen kun je nu ook bijschilderen.
 7. Laat de deurtjes goed drogen volgens de aanwijzingen op je verfblik.
 8. Laat de webbing 20-30 minuten in een vol bad weken. Vervolgens dep je de webbing met een droge doek droog. Als de webbing licht vochtig is, is er beter mee te werken. Hierdoor zet het namelijk iets uit en is het iets flexibeler. Wanneer de webbing vervolgens vastgeniet is en opdroogt, trekt het strakker.
 9. Probeer nu de webbing zo strak mogelijk vast te nieten aan de achterkant van de deurtjes. Een tip van mijn moeder: probeer de webbing te bevestigen als het spannen van een schilderdoek. Bijvoorbeeld eerst linksboven, dan rechtsonder, dan linksonder etc. Zo kun je namelijk eerst de hoeken op verschillende punten goed strak spannen. Leermomentje: wij deden het zelf iets te strak, waardoor de deurtjes een beetje krom zijn getrokken tijdens het droogproces van de webbing. Mocht het onverhoopt bij jou ook gebeurden, dan kun je dit eventueel oplossen door de oude latjes die achter de deurtjes zaten, weer opnieuw te bevestigen aan de achterzijde van de deurtjes boven- en onderaan.
 10. Schroef vervolgens met de accuboormachine de meubelpootjes aan de onderkant vast met de cilinderschroeven. Ik had geen houtboortje bij de hand en was ongeduldig, dus ik heb niet voorgeboord. Dit had ik achteraf beter wel kunnen doen, want aan de achterkant is het hout een klein beetje gespleten. Dit valt gelukkig niet op en is te verhelpen met een beetje houtlijm. 
 11. Bevestig de deurtjes weer op de kast en klaar!

Het was even een klusje maar dan heb je ook wat! Hopelijk is mijn uitleg duidelijk voor iedereen. Mochten er nog onduidelijkheden zijn dan kun je altijd een reactie achterlaten, een mailtje sturen of een dm sturen op Instagram. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en/of jullie ook aan de slag gaan! Laat je het even weten?

Inspiratiebron: Pretty Pegs en Jessica Haas

Met dank aan mijn vader, stiefvader, moeder en vriend voor het meedenken, helpen en het beschikbaar stellen van gereedschap. 😉

*Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Rotan Blees. Zij hebben onlangs een webshop geopend met veel verschillende soorten webbing!

2 thoughts on “IKEA hack: IVAR webbing DIY”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.