Avocadoplant
DIY's

DIY: Avocadoplant kweken in 4 stappen

Wat heb je nodig?

  • Een avocado
  • Een aardappelschilmesje
  • Cocktailprikkertjes
  • Een glas of oud groentepotje

Het is tegenwoordig helemaal hot and happening: het kweken en stekken van je eigen planten. Sommige mensen hebben ondertussen halve jungles in huis staan, anderen roepen telkens opnieuw geen groene vingers te hebben. Één kleine troost als jij bij die laatste categorie behoort: het is soms ook een beetje geluk en geduld hebben. Aangezien de avocado tegenwoordig bijna niet meer weg te denken is uit onze gerechten, leek het me leuk om een blog te schrijven over hoe je nou iets geweldigs met die pit kunt doen die je altijd maar weggooit. Én het is heel easy!

Ik heb al een aantal keren foto’s voorbij zien komen van avocadoplanten en ik vond ze altijd enorm leuk om te zien. Echter las ik dat bij velen de pogingen om er 1 te kweken telkens mislukten. Daarom leek het mij een leuke uitdaging om het zelf eens te proberen. Gezien wij elke week minstens 2 avocado’s nuttigen, had ik binnen no-time de vensterbank vol staan met avocadopitten. En dan rest je één belangrijk ding: geduld. Hieronder leg ik je uit hoe ik al 8 succesvolle avocadoplanten in 4 maanden tijd heb kunnen kweken. 

Stap 1

Snijd de avocado open en haal de pit er voorzichtig met je handen uit. Was de pit eerst grondig onder de kraan zodat alle avocadorestjes weg zijn en droog de pit goed af met een stukje keukenrol. Als het goed is heb je dan een mooie bruine (meestal ei-vormige) pit.

Pit schoon

Stap 2

Na het wassen van de pit kun je de pit gaan pellen. Dit hoeft niet, maar hiermee help je de pit een beetje tijdens het groeiproces. Doe het pellen heel voorzichtig zodat de pit zo weinig mogelijk beschadigingen oploopt. Mocht het pellen niet zo makkelijk gaan, dan kun je de pit ook eerst één dag in een vol glas water leggen. Zo weekt het velletje een beetje los. Door de pit te pellen kun je beter zien waar de lijnen/nerven zitten, waardoor je de cocktailprikkertjes makkelijker op de goede plek prikt.

Pit pellen
Avocadopit schoon

Stap 3

Zoals ik bij stap 2 al zei heb je cocktailprikkertjes nodig. Ik gebruik er 3, zodat de pit stabiel in het glas blijft hangen. Probeer de “lijnen” van de pit te vermijden, want deze gaan tijdens het groeiproces openbarsten. Prik de prikkertjes niet heel diep in de pit, maar een beetje schuin omhoog. Zo ben je er ook zeker van dat de binnenkant van de pit niet aangetast wordt. Ook is het belangrijk dat je goed bekijkt wat de boven- en onderkant van de pit is. Zoals ik eerder al schreef is het meestal wel duidelijk dat het een ei-vorm betreft, maar dit is niet altijd zo. Het smalste gedeelte van de pit is de bovenkant. Het breedste gedeelte, en dus de onderkant, groeien de wortels uit.

Pit met prikkers

Stap 4

Pak het glas en hang de pit met de prikkertjes in het glas. Vervolgens vul je deze met water totdat de pit minstens voor de helft onder water staat. De bovenkant van de pit moet niet onder water staan. Vervolgens zet je de pit op een zonnige of lichte plek (bijvoorbeeld de vensterbank), verschoon je af en toe het water en afwachten maar! Wanneer je plantje minstens 10 centimeter hoog is kun je deze in een pot gaan zetten. Zet de wortels onder de grond en houd de pit half boven de potgrond. Houd voornamelijk de eerste paar weken de grond goed vochtig, avocadoplanten zijn namelijk gek op water.

Fase 1
Fase 1
Fase 2
Fase 2
Fase 3
Fase 3
Fase 4

Methode 2

Mocht de methode die ik hierboven heb beschreven geen succes hebben, dan kun je ook proberen om een (nieuwe) pit in een stuk keukenrol te wikkelen. Vervolgens zorg je ervoor dat het het stuk keukenrol vochtig is door het even kort onder de kraan te houden. Plaats de – in vochtig keukenrol gewikkelde – pit vervolgens in een boterhamzakje en knoop deze dicht met zo weinig mogelijk lucht erin. Leg deze minstens 2 weken op een donkere plek (bijvoorbeeld je keukenkastje) en check af en toe of het keukenpapier vochtig genoeg blijft. Mocht er een wortel tevoorschijn zijn gekomen, dan kun je verder met stap 3.

Ik ben benieuwd of jullie dit ook gaan proberen en of het jullie lukt. Laat hieronder dan zeker even een reactie achter of stuur mij een foto op Instagram! Veel succes!

2 thoughts on “DIY: Avocadoplant kweken in 4 stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.