handgemaakt kelim tapijt
Interieur

Prachtig handgemaakt kelim tapijt uit Afghanistan

Wauw, ik zag dit kelim vloerkleed bij Vintage Perzen en ik was verliefd! Een van de redenen hiervan is, is dat het tapijt zo uniek is. Naast dat ik ze niet zo vaak zie, zijn ze stuk voor stuk verschillend omdat ze handgemaakt worden. We zien nu natuurlijk ontzettend veel hoogpolige vloerkleden, maar het zou mij niets verbazen als deze trend (weer) gaat doorbreken. Ze zijn misschien relatief iets prijziger dan machinaal geproduceerde vloerkleden, maar ook zeker het geld waard als je het mij vraagt. Dit tapijt is ook geleverd met een certificaat van echtheid, hoe gaaf!

Enorm duurzaam

Maar wat is nu eigenlijk precies een kelim? De naam ‘kelim’ is afgeleid van het Perzische ‘gelim’. Het is de benaming voor een bepaalde weeftechniek. Meestal wordt hiervoor handgesponnen wol van schapen en kamelen gebruikt. Daardoor zijn kelims altijd laagpolig. Ze staan bekend om hun ingewikkelde en geometrische patronen. De kelims zijn aan beide zijden te gebruiken en ook als muurdecoratie enorm gaaf. Waarschijnlijk is dit zelfs al de oudste tapijtkunst. Zoals ik al eerder noemde, worden deze tapijten authentiek handgeweven. Naast dat wol heerlijk warm is aan je voeten, heeft het nog een groot voordeel: duurzaamheid. De tapijten zijn ontzettend sterk en hebben een soort zelfreinigende kracht, vlekken worden namelijk slecht opgenomen. Wel is het aan te raden een fatsoenlijke antislip te gebruiken. Dit heeft vele voordelen die ik hieronder zal opsommen.

De voordelen van een goede antislip

  • Verlengt de levensduur van je tapijt
  • Verhoogt het comfort van een handgeknoopt Perzisch en Oosters tapijt
  • Voorkomt glijden
  • Behoudt de vorm
  • Tapijt wordt zachter
  • Dempt loopgeluiden
  • Kan op vloerverwarming
  • Eenvoudiger stofzuigen
  • Eventueel wasbaar

Kwalitatief en tijdloos

Ondanks de vintage uitstraling van het tapijt, is deze nog helemaal nieuw. Maar zelfs na jaren intensief (normaal) gebruik zal deze er naar alle waarschijnlijkheid nog heel goed uitzien. Dit is echt zo’n product die ik gewoon wil houden, omdat dit iets is wat op de langere termijn ook mooi blijft. Dit tapijt is zowel kwalitatief als tijdloos. En daarnaast: dit specifieke tapijt kun je niet opnieuw kopen. Ik zou veel te bang zijn dat ik spijt krijg als ik ‘m ooit weg zou doen…

Dessins en kleuren

Afwisselen met accessoires en vloerkleden vind ik echt heerlijk om te doen. Dit tapijt is gewoon écht even iets anders ten opzichte van de vloerkleden die ik heb gehad of in mijn collectie heb. Er wordt er namelijk maar één van gemaakt. Precies dezelfde kun je dus niet bemachtigen, maar wel in dezelfde stijl. Bij Vintage Perzen hebben ze veel verschillende handgeweven Oosterse wollen kelim vloerkleden. Er zijn veel verschillende patronen en kleuren. Wij hebben gekozen voor een relatief rustig dessin, maar zo is er voor ieder wat wils. En zeker omdat wij zo’n simplistisch interieur hebben, komt het tapijt extra goed tot z’n recht.

Ik ben benieuwd, hebben jullie verschillende vloerkleden? Of investeer je in duurzame vloerkleden voor langere tijd? Laat zeker een leuke reactie achter!

*Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Vintage Perzen in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.