omslag
DIY's

Makeover met kleur

Wauw, ik vond dit best een beetje eng om heel eerlijk te zijn. Zoals sommigen van jullie misschien weten heb ik ad(h)d en ben ik vrij impulsief. Ik kan van de één op de andere dag een compleet iets anders in mijn hoofd hebben. Vervolgens zadel ik mezelf daar dan mee op (en natuurlijk mijn vriend ook). Maargoed, wat ik al wel langere tijd wist was dat ik een donkerdere tint achter de bank wilde. En degenen die mij op Instagram volgen wisten dat misschien al, want ik heb er regelmatig een polletje over gemaakt. Onze vorige muurkleur was ook fantastisch, maar erg ton-sur-ton. Sowieso was ons interieur één en al ton-sur-ton, met hier en daar een zwart accent. Heel rustig en lief eigenlijk, wat niet zo bij mij past. GRAPJE. Maar als ik mezelf zou omschrijven, denk ik dat er wel een stoer randje miste. En die probeerde ik weer steeds meer toe te voegen, door zwarte accenten terug te brengen.

Meer inspiratie

Van Nikya is zo langzamerhand een beetje bekend, dat als het één aangepast gaat worden er meerdere dingen zullen volgen. Ik krijg tijdens zo’n proces altijd veel meer ideeën. Zo had ik ook al een poosje in m’n hoofd dat ik een andere eethoek wilde. Die andere stond er nog geen jaar, maar goed. Des te meer inspiratie voor jullie, toch? Ik zadel mezelf wel weer met het werk op. Ik kon natuurlijk weer niet een eettafel vinden die ik voor ogen had en het belangrijkst: ook een beetje binnen het budget zou passen.

Een rechthoekige eettafel

Ik bedacht mij (weer) een rechthoekige tafel te willen. De ronde was erg gezellig en speels en ik houd zeker nog van ronde (eet)tafels. Hij paste hier ook perfect. Maar 1 ding was onhandig voor in dit huis: de diameter zorgde ervoor dat ik geen kastjes achter de eettafel kwijt kon. Aangezien wij natuurlijk beperkte ruimte hebben, is extra opbergruimte wel heel fijn. Zeker met alle decoratie die ik verzamel. Daarom kon ik voor dit idee dus iets beter uit de voeten met een rechthoekige eettafel. En ook met fotostyling zag ik voor nu iets meer mogelijkheden met deze vorm. Wat ik in gedachte had kon ik dus helaas niet vinden, dus besloot ik zelf weer de kwast in eigen handen te nemen.

Onbehandeld eiken schilderen

Ik koos voor een onbehandeld eiken tafelblad en onbehandeld eiken tafelpoten. Eiken moet eigenlijk altijd behandeld worden met een lak, dus ik koos ervoor deze wit te lakken. Dit omdat ik natuurlijk nog steeds fan ben van wit, maar ook omdat eiken een natuurproduct is en gaat werken. Door het hout te lakken, bescherm je het o.a. tegen vochtkringen. Voor de verf kwam ik terecht bij De Verfzaak. Hier hebben ze heel veel op het gebied van verf en verfbenodigdheden. Ik besloot mijzelf goed in te (laten) lichten en voor goede kwaliteit lakverf te gaan. Al snel werden we het eens over de Sigma S2U Nova Satin. Dit is één van de meest sterke lakken op waterbasis en kras- en slijtvast. Je kunt hem laten mengen in verschillende kleuren, maar ik koos voor 100% wit. Ik behandelde het eiken eerst met een primer van dezelfde lijn en lakte het vervolgens af. Tussen de lagen door schuurde ik het elke keer licht op, want hout gaat werken wanneer je het behandeld. Op deze manier voorkom je een ruw tafelblad.

Mat, zijdeglans of hoogglans?

Voor het oog zou ik eigenlijk altijd kiezen voor mat. Maar als je gaat kijken naar het praktische aspect, is zijdeglans of hoogglans sterker en blijft het dus langer mooi. Bij intensief gebruik van een meubel is zeker wel zo fijn. In het verleden heb ik nog wel eens bespaard op verf, maar eerlijk gezegd zag je dit na verloop van tijd ook echt terug. Daarom kies ik nu liever voor kwaliteit, want elke keer moeten bijwerken gaat uiteindelijk ook oplopen in de kosten. Aangezien ik deze lak eerder heb gebruikt, weet ik dat hij mooi blijft. Dus mocht je een meubel willen lakken die je intensief gaat gebruiken, zou ik echt deze van Sigma aanbevelen.

Muur en kastjes in dezelfde kleur

Maar de eettafel is dus niet het enige wat ik geschilderd heb. Zoals ik al eerder schreef, wilde ik wat meer opbergruimte creëren en kocht ik een extra IVAR kastje erbij. De 30cm diepe variant past perfect achter onze nieuwe eettafel. Door ze op te hangen aan de muur, werd het geheel iets ruimtelijker. En één van de voordelen van de IVAR is, is dat je ze in elke gewenste kleur kunt schilderen. Hierbij koos ik voor dezelfde Sigma lak als bij de eettafel, maar dan in een mengkleur. Ik werd verliefd op de kleuren van Farrow and Ball. Ze hebben onder andere echt prachtige stoere beigetinten. Ik koos voor Shadow White (no. 282), een lichte beigetint. De muur schilderde ik in dezelfde mengkleur. Hiervoor gebruikte ik de Sigma Sigmapearl Clean Matt. Door de muur en de kastjes in dezelfde kleur te schilderen, creëer je rust en eenheid. Het wit van de eettafel en de lamp komen zo ook beter naar voren. De zwarte toevoegingen geven die stoere twist waar ik zo naar zocht.

Warmer en stoerder

En dan, de muur achter de bank. Deze wilde ik dus zeker een paar tinten donkerder. Onze gebroken witte bankhoes werd bijna één met de muur. Super mooi, maar ook lieflijk. Door de muur een wat donkerdere beigetint te geven, creëer ik meer warmte en oogt het iets stoerder. De kleur van de bankhoes komt zo ook iets beter tot zijn recht. Ik koos voor de mengkleur Drop Cloth (no. 283) van Farrow and Ball, ook in de Sigma Sigmapearl Clean Matt. Deze beigetint is een tint donkerder dan de Shadow White, die ik gebruikte op de muur achter de eettafel en op de kastjes.

Drop Cloth, Shadow White en Shaded White

Ook door Farrow and Ball worden de kleuren Drop Cloth, Shadow White en Shaded White bestempeld als drie kleuren die moeiteloos bij elkaar passen. Shadow White en Shaded White zijn namelijk de lichtere tinten van Drop Cloth, waardoor het perfect contrasteert samen. De kleuren bewegen mee met de lichtinval en ik vind ze écht fantastisch. Hij is zo mooi warm en precies wat ik in gedachte had. Drop Cloth matcht ontzettend goed met onze bank, wit staat er heerlijk fris bij en zwart super stoer. Omdat ik dus opzoek was naar de stoere touch, heb ik de sierlijsten weggehaald. Ik weet nu al dat velen het enorm zonde zullen vinden, maar soms heb je weer een leeg canvas nodig. Ik heb nu weer nieuwe ideeën voor boven de bank, dus die laat ik binnenkort zien.

Sigma Sigmapearl Clean Matt

De naam zegt het eigenlijk al. Deze matte muurverf is zeer geschikt om te reinigen. Aangezien ik een gedeelte keuken heb meegeschilderd, vond ik het wel zo handig dat ik de muur makkelijk af kan nemen met een doekje. De verf dekt echt enorm goed en liet geen lelijke strepen achter. Je kunt daarbij ook kiezen voor drogingsvertrager, zodat je verf niet al meteen droogt wanneer je nog bezig bent. Zo voorkom je dus ook lelijke strepen.

Kortingscode

De kleuren heb ik geen moment aan moeten wennen en dat is bij mij altijd een heel goed teken. In het verleden ben ik namelijk nog weleens bang geweest voor muurkleuren. Het moet allemaal nog een beetje vorm krijgen, maar ik kon niet langer wachten om het resultaat te delen met jullie. Ik ben mega enthousiast over onze nieuwe kleuren in huis, de verf van Sigma en de service van De Verfzaak. En ik mag jullie ook een leuke kortingscode aanbieden! Met de code NIKYA krijg je 10% korting op alles (dus ook alle andere merken en producten) bij De Verfzaak. De korting is geldig t/m 6 juni 2021.

Ben super benieuwd wat jullie van de kleuren en de makeover vinden. Laat zeker een leuke reactie achter als je wilt!

*Deze blog is mede mogelijk gemaakt door De Verfzaak.

10 thoughts on “Makeover met kleur”

 1. Wow ? je hebt er echt feeling voor en vind het natuurlijk weer prachtig. Ik ben ook van zwart wit en off white. Zit er nu sterk aan te denken om je kleuren te gebruiken voor mijn werkkamertje 😉

  Ben benieuwd naar je, achter de bank ideeen!

  Groetjes
  Mercedes Ruth

  1. Hi Mercedes, Wat super leuk om te lezen, lief van je! Het zijn echt prachtige kleuren, zou ze zeker weten aanraden. Heel mooi bij de kleuren die we beide mooi vinden. En nu natuurlijk ook een fijne kortingscode! Binnenkort meer over de zithoek, stay tuned! Liefs

 2. Wat is het mooi geworden! Mis wel een beetje de lijsten achter je bank, maar die maakten het idd minder stoer. Het zwart staat lekker pittig en de andere kleuren die je hebt gebruikt zijn prachtig! ??

  1. Dankjewel Linda, echt heel lief! Dat snap ik heel goed, het is ineens wel best wel kaal zonder de lijsten! Maar daar komt nog verandering in. Dankjewel voor je lieve complimentjes! Fijne avond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.