Interieur

Hoeveel planten ik heb? Ehhh…

Jeetje, het is alweer even geleden zeg! Zoals jullie misschien wel weten ben ik een paar weken geleden gestart aan mijn nieuwe hbo deeltijdopleiding interieurstyling aan Academie Artemis in Amsterdam. Zó gaaf, maar zó druk! Ik mis het bloggen en vloggen ontzettend. Huiswerk slokt me momenteel helemaal op. Maar guess what, het gaat allemaal om styling en interieur dus het maakt me ook heel erg blij. Misschien weten jullie het nog, maar een poosje geleden (een heel erg poosje geleden, sorry) konden jullie in mijn instastory stemmen op wel of geen blog over al mijn planten. Aangezien ik hier regelmatig vragen over krijg lijkt het me leuk om dit met jullie te delen, hoewel mijn assortiment nog wel eens kan verschillen.

Calathea Orbifolia

Laten we beginnen met mijn favoriete plant allertijden: de Calathea Orbifolia. Deze plant is afkomstig uit de tropische gebieden in Amerika zoals Brazilië en Colombia. Buiten de prachtige structuur van de bladeren is deze plant ook nog eens erg nuttig en daar houden we natuurlijk van! Deze plant zorgt namelijk voor een goede luchtzuivering. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld in een klein appartement woont. Daarnaast heeft deze plant nog een bijzondere eigenschap, want de bladeren sluiten ’s avonds en openen ’s ochtends weer. Hoe cool is dat? Ik heb hem op een lichte plek gezet, maar niet vol in de zon. En dit schijnt de perfecte plek te zijn, want hij groeit als kool! Meestal geef ik de Calathea 1 keer in de week water, net als eigenlijk alle andere planten (behalve de cactussen).

calatheaorbifolia

 

Monstera

Daarna mijn tweede favoriete plant (hoewel al mijn planten favorieten zijn): de Monstera, ook wel gatenplant of vingerplant genoemd. Deze plant komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel ik denk dat heel veel mensen deze plant in hun interieur hebben wegens zijn populariteit, vind ik het persoonlijk ook echt een mooi pronkstuk in je interieur door de bladeren. Monstera’s zijn er in ontzettend veel soorten en maten, omdat dit van origine een klimplant is. Afhankelijk van hoe je deze plant verzorgt kan deze plant enorm groeien. De jonge Monstera vertoont insnijdingen, maar later ontstaan er gaten. Deze plant kan zowel op een lichte als donkere plek goed groeien, maar heeft ook liever geen direct zonlicht net als de Calathea. Als de bladeren dof worden kun je deze afnemen met een doek en karnemelk, dan shinen ze weer als nooit tevoren!

monstera

 

Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant)

Mijn derde pronkstuk is de c Peperomioides, ook wel pannenkoekplant genoemd. De Pilea vind je in de meeste tropische gebieden, met uitzondering van Australië. Deze plant oogt erg lief en vriendelijk door de ronde bladeren. Daarom wordt deze plant ook wel geassocieerd met een pannenkoek. Over de Pilea heb ik al eerder een blogbericht geschreven, omdat je deze plant uitermate goed kunt stekken. Hierdoor is mijn Pilea alleen maar meer en meer gaan groeien. Er ontstaat nu zelfs een soort stam en er vormen alweer nieuwe stekjes. Net als de Calathea is de Pilea luchtzuiverend en makkelijk in de verzorging. Deze plant houdt van een lichte standplaats maar wel in de schaduw.

pileapannenkoekplant

pileapannenkoekplant2

 

Cactussen

Ik heb ook een periode veel cactussen gehad, maar tijdens de voorbereiding van dit blogbericht kwam ik erachter dat ik er eigenlijk nog maar 4 heb. Cactussen komen van oorsprong uit Midden- en Zuid Amerika. Ik kan er veel of weinig over vertellen: maar deze planten zijn gewoon ontzettend makkelijk en in heel veel soorten en maten. Ze hebben liever te weinig dan teveel water en qua temperatuur maken zij zich niet heel snel druk. Deze gaan echt jaren mee! En eentje groeit zelfs behoorlijk de laatste tijd, dat vind ik wel erg leuk om te zien.

cactus1

cactus2

cactus3

 

Clusia Rosea ‘Princess’

Verder heb ik nog de Clusia Rosea ‘Princess’. Deze plant komt uit het zuidelijke deel van de Verenigde Staten en Midden-Amerika. In de natuur kan deze plant grote bloemen krijgen, maar in de huiskamer zal dit niet zo snel gebeuren. De bladeren van de Clusia Rosea zijn stevig en egaal groen. ‘Princess’ staat voor een wat compactere vorm van deze plant. Wel moet je oppassen bij deze plant, want ondanks de naam ‘Princess’, is het sap hiervan erg giftig. Je moet hierbij dus oppassen dat dit niet in je mond of op je huid komt. Deze plant houdt van een lichte plaats, half in de schaduw.

clusiarosea

clusiarosea1

 

Vetplantjes

Als laatste heb ik nog 2 kleine vetplantjes. Hoewel deze erg schattig zijn vind ik deze persoonlijk wel lastig verzorgen. Ik heb al een aantal keren een paar dood laten gaan. Over het algemeen dacht ik altijd dat je deze net zo kon behandelen als cactussen, maar niets is minder waar. Elke plant verschilt daarin natuurlijk, maar deze wil niet teveel en niet te weinig water. Het is dus echt keer op keer inschatten hoeveel de vetplantjes nodig hebben. Over het algemeen dompel ik ze eens in de zoveel tijd in het water totdat de grond weer droog is.

vetplant

cactus3

 

Regelmatig een fris boeketje

Naast al dat groen, houd ik ook enorm van een kleurrijk boeket in huis. Meestal neem ik na het boodschappen doen even een bosje verse bloemen mee. Mijn favorieten zijn de veldboeketten: de lenteboeketten, zomerboeketten en herfstboeketten. Deze geven je interieur vaak even een oppepper maar blijven helaas vaak maar maximaal 2 weken (of minder) mooi.

boeketbloemen

 

Update: Bromelia Ananasplant

Update: Ik heb er een nieuwe plant bijgekregen! Inmiddels hebben veel van mijn planten al een nieuw huisje gekregen, maar Kimberly van JNGL vroeg of ze mij een plant op mocht sturen. Eigenlijk heb ik momenteel weinig planten in huis, ondanks de goede luchtzuiverende eigenschappen. Maar voor deze beauty wilde ik een uitzondering maken: de Bromelia Ananasplant! Dit is een grote variant van 55cm hoog en door de hoge bladeren is hij ook net iets unieker en speelser dan de kleinere variant. De kleine variant is overigens ook heel schattig. De ananas is niet eetbaar maar heeft wel een functie: deze geeft niet overdag maar 's nachts zuurstof af. Hij kan zelfs bijdragen aan het verminderen van snurken, de ideale plant voor op de slaapkamer dus!

Daarnaast is JNGL ook nog eens een hele interessante nieuwe webshop. De planten komen direct vanaf de kweker en voor elke gekochte plant, planten zij een boom terug. Ik vind het een prachtig initiatief!      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ik hoop dat ik jullie met dit blogartikel zowel heb kunnen informeren en inspireren! 

2 thoughts on “Hoeveel planten ik heb? Ehhh…”

    1. Hi, dank voor je leuke reactie! Het is al een wat ouder artikel, wat mis je precies? Ik sta altijd open voor feedback!

Comments are closed.